
Kardemomme er en flereårig urt i ingefærfamilien. Med kardemomme menes som regel grønn kardemomme (Elettaria cardamomum), et kraftfullt aromatisk krydder som botanisk hører hjemme i artsfamilien Zingiberaceae. Planten kan bli fra to til fire meter høy. I India kalles krydderet også «elaikai». Det finnes også en beslektet art ved navn svart kardemomme. Utbredelse: Malabarkysten, Sør-India, Sørøst-Asia, Jamaica, Australia
De grønne frøkapslene tørkes og frøene benyttes i det indiske kjøkken (og i asiatisk matlaging for øvrig) enten hel eller malt. I malt form er kardemomme en ingrediens i karri. I Midtøsten benyttes ofte kardemomme som smakstilsetning til kaffe – i Iran til te. Kardemomme er også en ingrediens i urtete fra India.
Man vet at kardemomme var i bruk omkring 700 år f.Kr. Den ble importert til Europa første gang omkring 1200-tallet. Nå dyrkes planten i India, Nepal, Sri Lanka, Thailand og i Sentralamerika.
Kardemomme har en sterk smak, med en duft som kan minne om eukalyptusolje, men som er mer kompleks.
Næringsinnhold kardemomme, malt
Spiselig del 100 %
Vann 14 g
Kilojoule 1342 kJ
Kilokalorier 321 kcal
Fett 6,7 g
Mettede fettsyrer 0,7 g
Trans-umettede fettsyrer 0 g
Cis-enumettede fettsyrer 0,9 g
Cis-flerumettede fettsyrer 0,4 g
Omega-3: 0,12 g
Omega-6: 0,31 g
Kolestero 0 mg
Karbohydrat 40,4 g
Stivelse 37,6 g
Mono- og disakkarider 2,8 g
Sukker, tilsatt 0 g
Kostfiber 28 g
Protein 10,8 g
Salt 0 g
Alkohol 0 g
Vitamin A 0 µg-RE
Retinol 0 µg
Beta-karoten 0 µg
Vitamin D 0 µg
Vitamin E – mg-ATE
Tiamin 0,2 mg
Riboflavin 0,18 mg
Niacin 1,1 mg
Vitamin B6: 0,23 mg
Folat – µg
Vitamin B12: 0 µg
Vitamin C 21 mg
Kalsium 383 mg
Jern 14 mg
Natrium 18 mg
Kalium 1119 mg
Magnesium 229 mg
Sink 7,5 mg
Selen – µg
Kopper 0,38 mg
Fosfor 178 mg
Jod 0 µg
Kilde: Matvaretabellen 2023
