Olivenolje extra virgin, jomfruolje (0)



Olivenolje er en vegetabilsk fruktolje av oliven, som er en tradisjonell tresort i middelhavslandene. Den blir normalt brukt i matlaging, kosmetikk, legemidler, såper og som brensel for oljelamper. Olivenolje anses som en sunn olje på grunn av dens høye innhold av enumettet fett. Den oppbevares best ved 14–18 °C, uten tilgang på lys, lukt eller fukt.

Egenskaper og bruk

Oljens egenskaper varierer med de ulike landsbruksmetodene, oliventypene og hvor langt frukten har kommet i modningsprosessen ved høsting. I matlaging kan den brukes enten rå, eller til steking og koking. Den bør derimot ikke bli brukt ved for høye temperaturer (over 210 °C), da den vil tape seg i kvalitet.

Fargen på olivenolje kan variere fra grønn til gyllen gull. I ufiltrert form kan det også fremstå litt tåkete. Fargestoffene er i olivenfruktens substanser. Grønn olivenolje farges av stoffet klorofyll, mens gyllen gull kommer av karoten. Farge har ingen betydning for olivenoljens kvalitet.

Olivenolje er spesielt egnet til steking på grunn av dens høye røykpunkt. (jomfruolje 190 °C, raffinert olje 220 °C).

Fremstilling

All produksjon begynner ved å knuse olivenfrukten, ved bruk av store møllesteiner, til en pasta av olivenkjøtt og kjerner. Pastaen ligger normalt under steinene i 30–40 minutter. Ved tradisjonell metode blir pastaen lagt på fiberplater, som lagres oppå hverandre, og deretter settes inn i en mekanisk presse. Trykk påføres deretter disse platene for å skille oljen fra resten av pastaen (fruktkjøttet).

I nyere tid har det blitt mer vanlig å erstatte denne pressingen med en form for sentrifugemetode, hvor man først blander den knuste frukten med lunkent vann for å oppnå ønsket konsistens, og deretter sprøyter fruktmassen inn i sentrifugen. De to metodene gir tilnærmet likeverdig resultat, men den moderne er tidsbesparende i forhold til den tradisjonelle.

Det er forskjell på olivenolje og ekstra virgin olivenolje. Extra virgin olivenolje inneholder bare fruktsaften fra oliven, men olivenolje er laget av lampanteolje som er vasket/raffinert for å fjerne all aroma, smak og farge, og tilsatt en viss mengde extra virgin eller virgin olivenolje (minimum 1 %). Jeg anbefaler extra virgin (jomfruolje)

Næringsinnhold Olivenolje, extra virgin, jomfruolje

Spiselig del 100 %

Vann 0 g

Kilojoule 3656 kJ

Kilokalorier 889 kcal

Fett 98,8 g

Mettede fettsyrer 13,9 g

Trans-umettede fettsyrer 0 g

Cis-enumettede fettsyrer 74,5 g

Cis-flerumettede fettsyrer 7,5 g

Omega-3: 0,62 g

Omega-6: 6,9 g

Kolestero 0 mg

Karbohydrat 0 g

Stivelse 0 g

Mono- og disakkarider 0 g

Sukker, tilsatt 0 g

Kostfiber 0 g

Protein 0 g

Salt 0 g

Alkohol 0 g

Vitamin A 0 µg-RE

Retinol 0 µg

Beta-karoten 0 µg

Vitamin D 0µg

Vitamin E 17,9 mg-ATE

Tiamin 0 mg

Riboflavin 0 mg

Niacin 0 mg

Vitamin B6 0 mg

Folat 0 µg

Vitamin B 0 µg

Vitamin C 0 mg

Kalsium 0 mg

Jern 0 mg

Natrium 0 mg

Kalium 0 mg

Magnesium 0 mg

Sink 0 mg

Selen 0 µg

Kopper 0 mg

Fosfor 0 mg

Jod 0 µg

Kom gjerne med forslag til forbedring av oppskriftene. Oppskriftene følger stort sett lav FODMAP, lav karbo og lav melkeprotein. Du kan kommentere anonymt eller med fullt navn. Kommentaren blir gjennomgått før publisering.