Dragefrukt – Pitahaya (8)


Pitahaya: En Eksotisk Delikatesse

Pitahaya, eller dragefrukt som den også kalles, er virkelig verdt å prøve! Under det tykke skallet er fruktkjøttet saftig, søtt og friskt. Smaken minner om en blanding av jordbær og pære, noe som gjør den til en favoritt for mange. Den gule varianten har en litt mer intens smak enn den røde. Hele innmaten er spiselig, inkludert både frø og kjøtt. Du kan dele fruktkjøttet i biter eller skiver etter ønske. Pitahaya oppbevares best i kjøleskap ved 6–10 grader.

Bruksområde

Pitahaya kan spises naturell, brukes i salater, sorbeter, fruktpuré, desserter, gryteretter og sauser. Den er også deilig servert på en tallerken og overrislet med limesaft. Frukten er populær i smoothies og som garnityr på ulike retter på grunn av sitt unike utseende og smak.

Egenskaper

Pitahaya er rik på vitaminer, inkludert vitamin C, B1, B2 og B3, samt mineraler som kalsium, jern, magnesium og fosfor. Den inneholder også antioksidanter, fiber og omega-3 fettsyrer, som alle bidrar til god helse. Frukten er lav i kalorier og sukker, noe som gjør den til et sunt valg for de fleste.

Lagring

Pitahaya oppbevares best i kjøleskap ved 6–10 grader. Den kan holde seg frisk i flere dager under riktige forhold.

FODMAP

Dragefrukt har lavt FODMAP-innhold opptil 330 gram per servering, noe som gjør den egnet for personer som følger en lav FODMAP-diett. Kilde: Monash University FODMAP 2023.

Lavkarbo

Pitahaya har et middels høyt karbohydratinnhold, så den bør spises i moderate mengder hvis du følger en lavkarbodiett.


Næringsinnhold pr 100g, Dragefrukt

  • Spiselig del: 60%
  • Vann: 90 g
  • Kilojoule: 251 kJ
  • Kilokalorier: 60 kcal
  • Fett: 2 g
  • Mettede fettsyrer: 0 g
  • Trans-umettede fettsyrer: 0 g
  • Cis-enumettede fettsyrer: 0,1 g
  • Cis-flerumettede fettsyrer: 0,6 g
  • Omega-3: 0,02 g
  • Omega-6: 0,06 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Karbohydrat uten kostfiber: 8 g
  • Sukrose: 3 g
  • Glukose: 2,9 g
  • Fruktose: 2,1 g
  • Laktose: 0 g
  • Maltose: 0 g
  • Galaktose: 0 g
  • Stivelse: 0 g
  • Kostfiber: 3 g
  • Protein: 2 g
  • Salt: 0 g
  • Vitamin A: 20 mikrogram-RE
  • Retinol: 0 mikrogram
  • Beta-karoten: 200 mikrogram
  • Vitamin D: 0 mikrogram
  • Vitamin E: 0,5 mg-ATE
  • Tiamin: 0,04 mg
  • Riboflavin: 0,05 mg
  • Niacin: 0,16 mg
  • Vitamin B6: 0,04 mg
  • Folat: 7 mikrogram
  • Vitamin B12: 0 mikrogram
  • Vitamin C: 3 mg
  • Kalsium: 18 mg
  • Jern: 0,26 mg
  • Natrium: 1 mg
  • Kalium: 110 mg
  • Magnesium: 10 mg
  • Sink: 0,1 mg
  • Selen: 0,7 mikrogram
  • Kopper: 0,08 mg
  • Fosfor: 36 mg
  • Jod: 0 mikrogram

Kilde: Matvaretabellen 2023 og U.S. Department of Agriculture 2023

Kom gjerne med forslag til forbedring av oppskriftene. Oppskriftene følger stort sett lav FODMAP, lav karbo og lav melkeprotein. Du kan kommentere anonymt eller med fullt navn. Kommentaren blir gjennomgått før publisering.