
Rips: Et Hardført Hagebær
Rips er opprinnelig et viltvoksende bær, men det er de dyrkede ripsene vi i dag kjenner best. Som hagebær er rips et av de mest hardføre vi har. Rips finnes som røde, gule og hvite bær, men det er de røde og hvite som er mest vanlig hos oss. Den røde ripsen har en noe friskere og syrligere smak enn den hvite. Sylting av rips har vært kjent siden 1600-tallet, og på 1700-tallet var buskene svært utbredt i landet vårt. I norske hager finnes det svært mange ripsbusker, men det er liten kommersiell produksjon. Rips inneholder stoffet pektin, som gjør at den egner seg til gelé og sylting.
Bruksområde
Rips kan spises naturell til dessert, vaniljesaus, til is eller med melk. De kan også brukes til syltetøy, saft og gelé, enten alene eller sammen med andre bær.. På grunn av sitt høye pektininnhold, er rips spesielt godt egnet til å lage gelé og marmelade.
Egenskaper
Rips har et høyt innhold av vitamin C, som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. De er også rike på kostfiber, som er gunstig for fordøyelsen. Rips er lav i kalorier og inneholder viktige næringsstoffer som bidrar til en sunn livsstil.
Lagring
Rips har bedre holdbarhet enn de fleste andre bærsorter. For å unngå at de blir bløte, bør rips lagres tørt og så nær 0 grader som mulig. Vi anbefaler å fryse dem hvis de skal oppbevares over tid.
FODMAP
Ingen spesifikke data er tilgjengelige for rips, men med like deler glukose og fruktose antas det at de er lav FODMAP.
Lavkarbo
Rips har et middels lavt karbohydratinnhold, noe som betyr at de kan nytes i moderate mengder som en del av en lavkarbodiett.
Næringsinnhold pr 100g, rips
- Spiselig del 100%
- Vann 81 g
- Kilojoule 223 kJ
- Kilokalorier 53 kcal
- Fett 1,2 g
- Mettede fettsyrer 0,3 g
- Trans-umettede fettsyrer 0 g
- Cis-enumettede fettsyrer 0,2 g
- Cis-flerumettede fettsyrer 0,6 g
- Omega-3: 0,29 g
- Omega-6: 0,44 g
- Kolestero 0 mg
- Karbohydrat uten kostfiber: 6,9
- Sukrose: 0,61
- Glukose: 3,22
- Fruktose: 3,53
- Laktose: 0
- Maltose: 0
- Galaktose: 0
- Stivelse: 0
- Kostfiber 5
- Protein 1,2
- Salt 0
- Alkohol 0
- Vitamin A 2 mikrogram
- Retinol 0 mikrogram
- Beta-karoten 18 mikrogram
- Vitamin D 0 mikrogram
- Vitamin E 1 mg-ATE
- Tiamin 0,01 mg
- Riboflavin 0,01 mg
- Niacin 0,4 mg
- Vitamin B6 0,06 mg
- Folat 7 mikro gram
- Vitamin B12 0 mikrogram
- Vitamin C 27 mg
- Kalsium 50 mg
- Jern 0,7 mg
- Natrium 1 mg
- Kalium 294 mg
- Magnesium 15 mg
- Sink 0,2 mg
- Selen 0 mikrogram
- Kopper 0,1 mg
- Fosfor 53 mg
- Jod 1 mikrogram
- Kilde: Matvaretabellen 2023 og U.S. Department of agriculture 2023
