
Solbær: En æringsrik slektning av rips
Solbær er nær beslektet med rips og har vært viltvoksende før man begynte å dyrke dem. I Norge har solbær vært kjent siden 1600-tallet. Fra begynnelsen av ble solbær brukt til medisinske formål før man senere oppdaget at de også kunne brukes til vin og annen matlaging. Kun en liten del av det som dyrkes av solbær i dag, omsettes i frisk tilstand da mye går til næringsmiddelindustrien til safting og sylting.
Bruksområde
Solbær kan brukes til å lage saft, syltetøy, gelé, yoghurt, iskrem og vin. De kan også spises naturell, men på grunn av deres sterke smak, brukes de ofte i kombinasjon med andre ingredienser. Solbær kan fryses for å bevare smak og næringsstoffer.
Egenskaper
Solbær har et høyt innhold av vitamin C, som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. De er også en kilde til vitamin E, som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt kalium, som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Solbær er også rike på antioksidanter og kostfiber, som er gunstig for fordøyelsen.
Lagring
Solbær har bedre holdbarhet enn mange andre bærsorter. For å unngå at de blir bløte, bør solbær lagres tørt og så nær 0 grader som mulig. Vi anbefaler å fryse dem hvis de skal oppbevares over tid.
FODMAP
Ingen spesifikke data er tilgjengelige for solbær, men siden bæret minner om rips, antas det at de er lav FODMAP.
Lavkarbo
Solbær har et middels lavt karbohydratinnhold, noe som betyr at de kan nytes i moderate mengder som en del av en lavkarbodiett.
Næringsinnhold pr 100g, solbær
Spiselig del 100 %
Vann 85 g
Kilojoule 230 kJ
Kilokalorier 55 kcal
Fett 1 g
Mettede fettsyrer 0,1 g
Trans-umettede fettsyrer 0 g
Cis-enumettede fettsyrer 0,2 g
Cis-flerumettede fettsyrer 0,5 g
Omega-3: 0,19 g
Omega-6: 0,28 g
Kolesterol 0 mg
Karbohydrat uten kostfiber: 7,6 g
Sukrose: 0,2 g
Glukose: 4,3 g
Fruktose: 3,3 g
Laktose: 0 g
Maltose: 0 g
Galaktose: 0 g
Stivelse: 0 g
Kostfiber 5 g
Protein 1,3 g
Salt 0 g
Alkohol 0 g
Vitamin A 9 mikrogram
Retinol 0 mikrogram
Beta-karoten 103 mikrogram
Vitamin D 0 mikrogram
Vitamin E 2 mg-ATE
Tiamin 0,02 mg
Riboflavin 0,01 mg
Niacin 0,3 mg
Vitamin B6 0,07 mg
Folat 15 mikrogram
Vitamin B12 0 mikrogram
Vitamin C 159 mg
Kalsium 65 mg
Jern 1,3 mg
Natrium 0 mg
Kalium 346 mg
Magnesium 26 mg
Sink 0,2 mg
Selen 0 mikrogram
Kopper 0,11 mg
Fosfor 68 mg
Jod 0 mikrogram
Kilde: Matvaretabellen 2023 og U.S. Department of Agriculture 2023
