Jeg tenker det er lurt å utvise moderasjon med bruken av benzosyrer som bl.a. natriumbenzoat (E211), kaliumbenzoat (E212), kalsiumbenzoat (213).
Natriumbenzoat (NaC6H5CO2) er natriumsaltet til benzosyre og benyttes som konserveringsmiddel i bearbeidet mat, og har E-nummer E211. Det tilsettes i drikkevarer for å hindre vekst av mikroorganismer som sopp og bakterier. Det er ufarlig i de mengdene som er vanlig å bruke, men kan være farlig i større mengder. Natriumbenzoat kan i enkelte situasjoner virke svakt irriterende på hud, øyne og slimhinner.
Natriumbenzoat er et av de aller mest brukte konserveringsmidlene i bearbeida matvarer. Det er tillatt å bruke i bearbeida frukt, grønnsaker og bær, oftest inntil 0,5 g/kg matvare. Det er også tillatt i sauser med lavt fettinnhold, brus og andre leskedrikker, reker i lake, samt drikkevarer med lavt alkoholinnhold.
Mattrygghet
Benzosyre og benzoater er finnes naturlig i mange ulike typer bær, men også i frukt. Det er derfor benzosyre og benzoater er så mye brukt som konserveringsmiddel i bearbeida matvarer, særlig de som er laga av frukt og bær. I naturen finnes natriumbenzoat i store mengder i tyttebær.
Enkelte forbrukere er likevel usikre på om dette totalt sett gjør at man utsettes for for mye benzosyre og benzoater, og enkeltpersoner kan være overfølsomme for benzosyre og benzoater og vil kunne få allergiliknende symptomer. Forskning kobler økt inntak av benzosyre til hemmet vekst hos barn under tre år.
Natriumbenzoat er et vannløselig hvitt pulver. Det er også løselig i alkohol.
Kan kjøpes bl.a. på apotek for bruk i mat.
Du finner benzosyre i blant annet i disse produktene:
- Saft uten sukker fra Lerum
- Olden vann med smak
- Imsdal vann med smak
- De fleste typer majones og kaviar
- Syltetøy fra Eldorado
- Ulike typer dressing
- Ulike typer salater, som italiensk salat
Hvis du vil vite hvilket produkt som inneholder benzoesyre er det viktig å vite at det sjelden står benzosyre på pakningen. De fleste varer er merket med følgende betegnelse; natriumbenzoat (E211), kaliumbenzoat (E212), kalsiumbenzoat (213). Natriumbenzoat er derimot det mest vanlige.
Utdrag fra NRK artikkelen: Åtvarar mot konserveringsmiddel:
Forskning fra Vitenskapskomiteén for mattrygghet i Norge mener at små barn, særlig dem under tre år, får i seg for store mengder av benzosyre.
– Forsøk på dyr vis at et for høy inntak gir utslag på vekst og vekt hos avkom. Samtidig ser vi at enkelte små barn i dag får i seg for mye produkter med benzosyre, i forhold til de grensene vi har sett som forsvarlig, sier Trine Husøy som er ekspert i Vitenskapskomiteén.
Benzosyre blir særlige bruken i brus, leskedrikk uten sukker, men vi finner det også i Olden og Imsdal sitt flaskevann med smak. I tilegg er det ansatt benzosyre i enkelte leverposteier, majones, kaviar, ketchup, sennep, syltetøy, bananpålegg og gelé.
I fjølge Ingvild Tømmerberg i Mattilsynet er en halv liter med drikke som inneholder benzosyre nok til å overstige det myndighetene mener er forsvarlig.
– Vårt råd er at vann er den beste tørstedrikken. Og da mener vi rent vann, sier Husøy til Forbrukerinspektørene.
Selv om forskningen alt har avdekket urovekkende resultat, sier både Vitenskapskomiteén og Mattilsynet at de mangler oversikt.
