Bonitoflak (1)

Katsuobushi/Bonito Flakes er en spesialbehandlet liten tunfisk (bonito) som blir renset, kokt, røkt, tørket og fermentert, som har blitt raspet til tynne flak og er perfekt til japansk matlaging. Dette er vanlig til for eksempel å ha over Takoyaki, Okonomiyaki og kan brukes for å lage sin egne hjemmelagde Dashi, buljongkraft. Flakene gir en god umami smak og “danser” når den kommer i kontakt med varm mat. Det blir ofte brukt Bukstripet bonit som råvare, og kun det

Bonitoflak gir en ganske tydelig røyksmak til kraft og inneholderde to andre viktige umamismaksemnene, guanylat og inosinat.

Makrellfamilien er en gruppe piggfinnefisker. Disse fiskene er mellomstore til store og lever i havet der de svømmer hurtig i åpent vann. Familien omfatter mange arter med stor økonomisk betydning, som makreller og tunfisk. I Norge er makrell mest vanlig. De folkelige navnene på de ulike delgruppene kan være forvirrende. De relativt små artene i stammen Scombrini kalles makreller, men artene i den storvokste slekten Scomberomorus blir også kalt makreller på mange språk. Pelamider er de mellomstore artene i stammen Sardini. Et annet navn for stammen Sardini er bonitoer. Bonito har i nyere tid vært fisket i Oslofjorden.

Hjemmelaget Bonito av Makrell eller bonito hvis du får tak i

  • 1 stk makrell
  • Kok opp 2 liter vann
  • Rens to fileter
  • Legg i fisken og la den trekke i 1 time.
  • Kjøl ned fiskefiletene med isvann
  • Kaldrøk fiskefiletene i 3 timer
  • Legges til tørk til neste dag
  • Fortsett prossesen neste dag og neste dag. Gjerne i 4-5 dager til mest mulig av vannet er helt ute, og filetene har blitt svarte
  • Flak av fiskefileten på en mandolin

Næringsinnhold pr 100 g

Spiselig del: 100 %
Vann: 12 g
Kilojoule: 1364 kJ
Kilokalorier: 326 kcal
Fett: 3 g
Mettede fettsyrer: 0 g
Trans-umettede fettsyrer: 0 g
Cis-enumettede fettsyrer: 0 g
Cis-flerumettede fettsyrer: 0 g
Omega-3: 0 g
Omega-6: 0 g
Kolesterol: 180 mg
Karbohydrat uten kostfiber: 1 g
Kostfiber: 0 g
Sukrose: 0 g
Glukose: 0 g
Fruktose: 0 g
Laktose: 0 g
Maltose: 0 g
Galaktose: 0 g
Stivelse: 0 g
Protein: 77 g
Salt: 0.3 mg
Vitamin A: 0 IU
Retinol: 0 µg
Beta-karoten: 0 µg
Vitamin D: 6 µg
Vitamin E: 1 mg
Tiamin: 0 mg
Riboflavin: 0 mg
Niacin: 45 mg
Vitamin B6: 0 mg
Folat: 0 µg
Vitamin B12: 0 µg
Vitamin C: 0 mg
Kalsium: 28 mg
Jern: 2 mg
Natrium: 0.3 mg
Kalium: 0 mg
Magnesium: 70 mg
Sink: 3 mg
Selen: 0 µg
Kopper: 0.3 mg
Fosfor: 790 mg
Jod: 0 µg

Kilder: Eat This Much og Nutritionix

Kom gjerne med forslag til forbedring av oppskriftene. Oppskriftene følger stort sett lav FODMAP, lav karbo og lav melkeprotein. Du kan kommentere anonymt eller med fullt navn. Kommentaren blir gjennomgått før publisering.