ANBEFALT INGREDIENS – LAVKARBO – lav FODMAP

⸻
KRUSPERSILLE
Kruspersille er en populær urt som vokser vilt i middelhavslandene og ble vanlig i Norden på 1600-tallet. Den finnes i to hovedtyper: bladpersille og kruspersille, hvor kruspersille er litt mildere i smaken.
BRUK Kruspersille er svært allsidig og passer godt til fiskeretter, sauser, grønnsaksretter. Den kan både fryses og tørkes, noe som gjør den praktisk å ha tilgjengelig året rundt.
SMAK Både stengler og blader av kruspersille inneholder den eteriske oljen apiol, som gir urten dens karakteristiske smak. Denne oljen gjør kruspersille til en smakfull ingrediens i mange retter.
TILBEREDNING Skyll kruspersillebunten godt og fjern stilkene, som kan brukes til kraftkoking. Kruspersille brukes ofte i små buketter som garnityr, mens til dressinger, marinader og sauser bør den finhakkes. Den kan også dyppes i frityrrøre og friteres. Eksperimenter gjerne med ferske urter i matlagingen, både i type og mengde, for å finne nye og spennende smaker.
OPPBEVARING Kruspersille som er kuttet fra roten, bør oppbevares i kjøleskap ved 2–4 ºC i en plastpose eller tett plastboks. Store bunter kan settes i vann og stå i romtemperatur for å holde seg friske lenger.
NÆRINGSINNHOLD Kruspersille er rik på vitaminer og mineraler, spesielt vitamin K, vitamin C, og jern. Dette gjør den til et næringsrikt tillegg til kostholdet.
SESONG Kruspersille er tilgjengelig hele året, men den beste kvaliteten finner du ofte i sommermånedene.
⸻
Næringsinnhold pr 100 g, kruspersille, rå
Spiselig del: 100 %
Vann: 87 g
Kilojoule: 125 kJ
Kilokalorier: 30 kcal
Fett: 0,8 g
Mettede fettsyrer: 0 g
Trans-umettede fettsyrer: 0 g
Cis-enumettede fettsyrer: 0,2 g
Cis-flerumettede fettsyrer: 0,6 g
Omega-3: 0,5 g
Omega-6: 0,1 g
Kolesterol: 0 mg
Karbohydrat uten kostfiber: 6 g
Kostfiber: 3 g
Sukrose: 0 g
Glukose: 0,1 g
Fruktose: 0,1 g
Laktose: 0 g
Maltose: 0 g
Galaktose: 0 g
Stivelse: 0 g
Protein: 3 g
Salt: 0 g
Vitamin A: 842 mikrogram-RE
Retinol: 0 mikrogram
Beta-karoten: 5050 mikrogram
Vitamin D: 0 mikrogram
Vitamin E: 1,8 mg-ATE
Tiamin: 0,1 mg
Riboflavin: 0,1 mg
Niacin: 1 mg
Vitamin B6: 0,2 mg
Folat: 152 mikrogram
Vitamin B12: 0 mikrogram
Vitamin C: 133 mg
Kalsium: 138 mg
Jern: 6,2 mg
Natrium: 56 mg
Kalium: 554 mg
Magnesium: 50 mg
Sink: 1 mg
Selen: 1 mikrogram
Kopper: 0,15 mg
Fosfor: 58 mg
Jod: 1 mikrogram
Kilde: Matvaretabellen 2023 og U.S. Department of Agriculture 2023
