Ørret (0)


ANBEFALT INGREDIENS – LAVKARBO – lav FODMAP


Ørret til matlaging: En allsidig og smakfull fisk

Ørret er en populær fisk til matlaging, kjent for sin delikate smak og høye næringsverdi. Den er rik på omega-3 fettsyrer, proteiner, og flere viktige vitaminer og mineraler.

Ovnsbakt ørret

Ovnsbakt ørret er en enkel og smakfull måte å tilberede fisken på. Du kan marinere ørreten med urter, sitron, og olivenolje før du baker den i ovnen.

Ørretwok

Ørretwok er en rask og sunn rett som passer perfekt til travle hverdager. Skjær ørreten i terninger og wok den sammen med grønnsaker som paprika, brokkoli, og gulrøtter. Tilsett soyasaus og ingefær for ekstra smak.

Kokt eller grillet ørret

Kokt ørret er mild og saftig, og kan serveres med en kremet saus og grønnsaker. Grillet ørret får en deilig røkt smak og kan serveres med en frisk salat. Begge tilberedningsmetodene fremhever ørretens naturlige smak.

Ørretoppdrett: En viktig næring for Norge

Oppdrett av ørret foregår langs nesten hele norskekysten, fra Finnmark i nord til Vest-Agder i sør. Ørretmerdene ligger lenger inne i fjordene enn for eksempel merder til laks. Norge har utviklet avanserte teknologiløsninger for å sikre miljø, fiskevelferd og høy kvalitet.

Konflikter og miljøutfordringer

Det er til tider konflikter og uenighet om betydningen av ulike trusselfaktorer for villørreten. Konflikten går på ulike typer smitteoverføringer (parasitter og sykdom), tiltaksgrenser for bærekraftig fiskeoppdrett, og genetisk innblanding.

Tiltak for bærekraftig oppdrett

Landbasert oppdrett av ørret, som Hima Seafood på Rjukan, unngår utfordringer med lakselus og rømming. Dette anlegget har en målsetting om lav fiskedødelighet og høy livskvalitet for fisken.

Mattrygghet

Den norske sjømatindustrien er underlagt strenge krav for å sikre mattrygghet. Mattilsynet, NIFES, Fiskeridirektoratet og Nærings- og fiskeridepartementet kontrollerer at kravene blir oppfylt i alle ledd av produksjonskjeden.

Oppdrettet ørret: Et globalt fenomen

Ørret finnes i mer enn hundre land og på hvert eneste kontinent, bortsett fra Antarktis. Den har blitt inkludert i ulike mattradisjoner verden over og er kjent for sin delikate smak og høye næringsverdi.



Næringsinnhold pr 100 g, Ørret

Spiselig del: 100 %

Vann: 70 g

Kilojoule: 620 kJ

Kilokalorier: 148 kcal

Fett: 6 g

Mettede fettsyrer: 1 g

Trans-umettede fettsyrer: 0 g

Cis-enumettede fettsyrer: 2,5 g

Cis-flerumettede fettsyrer: 1,5 g

Omega-3: 1,2 g

Omega-6: 0,4 g

Kolesterol: 55 mg

Karbohydrat uten kostfiber: 0 g

Kostfiber: 0 g

Sukrose: 0 g

Glukose: 0 g

Fruktose: 0 g

Laktose: 0 g

Maltose: 0 g

Galaktose: 0 g

Stivelse: 0 g

Protein: 20 g

Salt: 0,1 g

Vitamin A: 15 mikrogram-RE

Retinol: 0 mikrogram

Beta-karoten: 0 mikrogram

Vitamin D: 5 mikrogram

Vitamin E: 1 mg-ATE

Tiamin: 0,1 mg

Riboflavin: 0,1 mg

Niacin: 5 mg

Vitamin B6: 0,5 mg

Folat: 20 mikrogram

Vitamin B12: 3 mikrogram

Vitamin C: 0 mg

Kalsium: 20 mg

Jern: 0,7 mg

Natrium: 50 mg

Kalium: 300 mg

Magnesium: 25 mg

Sink: 0,5 mg

Selen: 30 mikrogram

Kopper: 0,1 mg

Fosfor: 180 mg

Jod: 0,5 mikrogram

Kilde: Matvaretabellen 2023

Kom gjerne med forslag til forbedring av oppskriftene. Oppskriftene følger stort sett lav FODMAP, lav karbo og lav melkeprotein. Du kan kommentere anonymt eller med fullt navn. Kommentaren blir gjennomgått før publisering.