Om forfatteren av bloggen

Om mitt matprosjekt:

 

Etter å ha blitt diagnostisert med diabetes type 2 og sarkoidose, fikk jeg råd fra min fastlege om å endre kostholdet. Jeg tok dette rådet til meg umiddelbart og har holdt meg til det siden. Det viktigste tiltaket jeg gjorde var å redusere karbohydratinntaket i mitt kosthold så mye som mulig. Dette har hatt en positiv effekt på både kort- og langtids blodsukkeret mitt, selv om resultatene kom gradvis. Nå har jeg fulgt dette kostholdet i over fire år.

 

Etter to og en halv måned på lavkarbokosthold, kunne jeg, i samråd med min fastlege, trappe ned på medisiner for både diabetes og hjerte, til jeg til slutt kunne klare meg uten medisinering for høyt blodsukker og høyt blodtrykk. Jeg kontrollerer nå diabetesen utelukkende gjennom kosthold. Selv om det har vært perioder med utfordringer og justeringer, går det generelt sett mye bedre, og jeg ser ingen grunn til å vende tilbake til et «normalt» kosthold.

 

Jeg har hatt tett oppfølging fra fastlegen min, med jevnlige blodprøver for å overvåke tilstanden. Jeg har vært heldig som har fått god hjelp fra fastlegene mine, Akershus Universitetssykehus, og alle de dyktige helsepersonellene jeg har møtt på veien mot bedre helse.

 

Til daglig jobber jeg som musikkprodusent, og matlaging er kun en hobby. Jeg ser derfor på meg selv som en amatør innenfor helse og kosthold. Jeg har laget denne bloggen/nettsiden først og fremst for min egen del, som et verktøy for å utvikle meg og kostholdet mitt. Jeg tjener ikke penger på dette, og jeg tar heller ikke imot produkter for testing eller lignende. Min kunnskap har jeg opparbeidet meg gjennom å lese bøker om mat og helse, korrespondere med forskere, og teste ulike tilnærminger på egen kropp, med nøye monitorering av effekten på blodsukkeret.

 

Jeg er overbevist om at forskning og kunnskap er avgjørende for å løse gåten rundt diabetes, og jeg støtter helhjertet opp om forskningsmiljøene som gjør en så viktig jobb for oss. Etter hvert har jeg også oppdaget at et lav-FODMAP-kosthold har hjulpet meg med å senke fastende blodsukker. Sammensetningen av matvarer har en stor innvirkning på blodsukkerstigningen hos meg, og derfor er det viktig å være oppmerksom på hvilke type karbohydrater jeg inntar. Jeg har også kuttet ut alle kornprodukter og begrenset forbruket av meieriprodukter så mye som mulig (se ingredienslistene mine for detaljer om hva jeg spiser).

 

I mitt kosthold prøver jeg å inkludere så mye grønnsaker og fisk som mulig, men jeg setter også pris på et godt kjøttstykke. Har jeg ofret noe? Først og fremst er jeg glad for å være frisk nok til å jobbe som jeg vil, og å ha en aktiv og meningsfylt fritid. Jeg nyter maten jeg spiser, og gleder meg over å kunne lage mat som gjør meg litt friskere for hver dag som går.

 

Hvis andre også finner glede eller nytte i mine skriblerier og tanker, blir jeg selvsagt glad.

 

Vennlig hilsen 

Vegard Landaas