
Mangold er en bete (kalles også for bladbete) og er en nær slektning av rødbete, men det er bladene som blir brukt som grønnsak.
Bladene henger sammen som en bladrosett, eller et løst hode. De er ca 20 cm lange, mørkegrønne med tykke hvite stilker. Utseendet kan minne om kinakål, men bladene er lengre og smalere. Mangold har en saftig og mild smak, og kan minne om spinat. Det finnes en mindre variant av mangold, hvor bladene, som ikke blir større enn 8 10 cm selges løse.
BRUKSOMRÅDE
Liten mangold brukes omtrent på samme måte som spinat, bladene kan stekes, smørdampes eller stues. De tykke stilkene på vanlig mangold brukes mest som kokt grønnsak, de kan være litt bitre og er ikke gode i rå tilstand. Den grønne delen av bladene kan brukes rå i salater, men brukes mest stekt, på samme måte som spinat. Mangold er fin å bruke i wok.
LAGRING
2 – 4°C
Løse mangoldblader av den lille typen har kortere holdbarhet enn stor mangold.
Næringsinnhold pr 100 g
- Spiselig del: 92 %
- Vann: 93 g
- Kilojoule: 89 kJ
- Kilokalorier: 21 kcal
- Fett: 0,2 g
- Mettede fettsyrer: 0 g
- Trans-umettede fettsyrer: 0 g
- Cis-enumettede fettsyrer: 0 g
- Cis-flerumettede fettsyrer: 0,1 g
- Omega-3: 0,05 g
- Omega-6: 0,02 g
- Kolestero: 0 mg
- Karbohydrat uten kostfiber: 2,6 g
- Kostfiber: 1 g
- Sukrose: – g
- Glukose: – g
- Fruktose: – g
- Laktose: – g
- Maltose: – g
- Galaktose: – g
- Stivelse: 0 g
- Protein: 1,8 g
- Salt: 0 g
- Vitamin A: 304 mikrogram-RE
- Retinol: 0 mikrogram
- Beta-karoten: 3647 mikrogram
- Vitamin D: 0 mikrogram
- Vitamin E: 1,9 mg-ATE
- Tiamin: 0,04 mg
- Riboflavin: 0,09 mg
- Niacin: 0,4 mg
- Vitamin: B6 0,1 mg
- Folat: 14 mikro gram
- Vitamin B12: 0 mikrogram
- Vitamin C: 30 mg
- Kalsium: 51 mg
- Jern: 1,8 mg
- Natrium: 213 mg
- Kalium: 379 mg
- Magnesium: 81 mg
- Sink: 0,4 mg
- Selen: 1 mikrogram
- Kopper: 0,18 mg
- Fosfor: 46 mg
- Jod: 1 mikrogram
- Kilde: Matvaretabellen 2023 og U.S. Department of agriculture 2023